لزوم حساسیت والدین بر آینده فرزندان

الهه دلجویی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «موجرسا»؛ گفت: پیشگیری از اعتیاد در گذشته بیشتر درباره جوانان مطرح بود اما امروزه با توجه به اینکه سن اعتیاد بسیار پایین آمده است به همین خاطر ما پیشگیری از اعتیاد را در رابطه با نوجوانان مطرح میکنیم.
بیشتر بخوانید
وی با بیان اینکه اعتیاد میتواند تاثیرات مخربی داشته باشد، افزود: والدین در جهت آینده وضعیت فرزندان حساس باشند.
مشاور و مدرس دانشگاه ابراز کرد: دلایل مختلفی وجود دارد که بر اساس آن نوجوانان به سمت اعتیاد روی میآورند که از جمله آن میتوان به شرایط سنی نوجوان اشاره کرد که در آن با توجه به نزدیک شدن به دوران بلوغ و تغییرات هورمونی، فرد در شرایطی قرار گرفته است که خطر و اعتیاد در کمین او است.
وی با اشاره با اینکه تماشای فیلمهایی که بهطور مستقیم و غیر مستقیم در آن مواد مخدر تبلیغ میشود از دیگر عوامل موثر در این امر است، گفت: اطرافیان الگو هم در زمینه اعتیاد بسیار موثر هستند.
دلجویی با اشاره به اینکه فشارهای تحصیلی از دیگر دلایل زمینهساز اعتیاد هستند، عنوان کرد: گاهاً والدین فرزندان خود را ترغیب میکنند در رشتههایی که علاقه ندارند تحصیل کنند و با سنگین شدن درسها و وجود فشارهای تحصیلی ممکن است نوجوان نوجوان به سمت اعتیاد کشیده شود.
وی مطرح کرد: در دسترس بودن مواد مخدر صنعتی و روانگردانها نیز بسیار در امر اعتقاد موثر بوده و افراد بهویژه نوجوانان بهراحتی در دام اعتیاد میکشاند.
مشاور و مدرس دانشگاه بیان کرد: اضطراب و افسردگی و تنش میان والدین نیز از دلایل موثر بر اعتیاد نوجوانان است.
وی با اشاره به اینکه والدین به شرایط جسمی فرزندان خود توجه میکنند، ابراز کرد: شرایط جسمی افراد مهم است اما در بیشتر مواقع والدین بر شرایط روحی فرزندان هیچ کنترلی انجام نمیدهند و این امر در شرایط فرزندان بسیار موثر است.
دلجویی خاطرنشان کرد: والدین باید در زمینه پیشگیری از اعتیاد باید بیشفعالی فرزندان را مورد بررسی قرار دهند.
وی با اشاره به اینکه از بیشفعالی بهعنوان اختلال کمتوجهی هم یاد میشود، مطرح کرد: اگر بیشفعالی در کودکی تشخیص و درمان آن نشود با نزدیک شدن دوران بلوغ و تغییرات هورمونی این اختلال تشدید میشود و کار درمان را بسیار سختتر میکند.
مشاور و مدرس دانشگاه با اشاره به اینکه اگر بیشفعالی درمان نشود، فرد اختلال ضد اجتماعی پیدا میکند، عنوان کرد: از زیر مجموعههای اختلال ضد اجتماعی این است که نوجوان به سمت مواد مخدر و اعتیاد کشیده میشود.
وی تصریح کرد: والدین باید شرایط تحصیلی فرزندان را مورد بررسی قرار دهند، گاهی مشاهده میشود که نوجوان قبلاً در وضعیت تحصیلی بسیار خوبی قرار داشته ولی به یک باره مورد افت تحصیلی قرار گرفته است.
دلجویی با اشاره به اینکه رفت و آمد نوجوان و دوستان او نیز باید مورد بررسی واقع شود تا نوجوان از سن حساس نوجوانی به سلامت گذر کند، ادامه داد: راهکارهایی در این زمینه وجود دارد که والدین حتماً مقالههای نوجوانشناسی را مطالعه کنند و ویژگیهای نوجوان و شیوههای ارتباطگیری با آنان را فرا بگیرند.
وی با تاکید بر اینکه ارتباطگیری با نوجوان فقط به مطالعه ختم نمیشود، ابراز کرد: حتماً باید مجموعههای فرهنگی همکاری و هماهنگی لازم را داشته باشند تا والدین این ویژگیها را به طور کامل آموزش ببینند.
مدرس دانشگاه یادآور شد: با توجه به اینکه والدین الگوهای فرزندان هستند در رابطه با اینکه مصرفگرا باشند و یا نه نیز طریقه برخورد با فرزندان متفاوت است.
وی با تاکید بر اینکه در شرایطی که والدین خود مصرفگر باشند باید به نوجوان از این وضع آگاهی داده شود، گفت: در این شرایط والدین باید با فرزندان خود صادق باشند تا آنان به اشتباه در دام اعتیاد قرار نگیرند.
دلجویی تاکید کرد: مورد بعدی شرایطی است که والدین خود مصرفگر نبوده و علاوه بر گفتن مضرات و عواقب مصرف مواد حتماً دلایل منطقی بیاورند که در این موارد هم حتماً از مقالههای نوجوانشناسی استفاده میکنیم.
وی با اشاره به اینکه والدین باید از مقایسه کردن فرزندان خود با دیگران خودداری کنند، ادامه داد: چراکه مقایسه فرزندان سبب میشود افراد عزتنفس خود را از دست بدهند و فرزندی که عزتنفس او زیر سوال رفته ممکن است به سمت مواد مخدر جذب شود.
مشاور و مدرس دانشگاه ادامه داد: در مقابل فردی که عزتنفس او کامل است به سمت مواد مخدر نخواهد رفت مگر اینکه تحت تاثیر عوامل مختلف قرار بگیرد.
انتهای خبر/